Sister Rosetta Tharpe

Rosetta Tharpe va ser una cantant, compositora i guitarrista nord-americana que va guanyar popularitat als anys 30 i 40 amb les seves gravacions de gospel, caracteritzades per una barreja única de lletres espirituals i guitarra elèctrica.

Rosetta Tharpe, la mare del rock and roll

Rosetta Tharpe va ser una cantant, compositora i guitarrista nord-americana que va guanyar popularitat als anys 30 i 40 amb les seves gravacions de gospel, caracteritzades per una barreja única de lletres espirituals i guitarra elèctrica. Va ser la primera gran estrella de la música gospel i una de les primeres músiques de gospel que va atraure el públic de rhythm and blues i rock and roll, sent coneguda com “la mare del rock and roll” i “la germana original de l’ànima”.

Va influir en músics de rock and roll com Little Richard, Johnny Cash, Chuck Berry, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis i Eric Clapton. Tharpe va ser una pionera en la seva tècnica de guitarra; va ser una de les primeres artistes populars que va utilitzar una distorsió forta en la seva guitarra elèctrica, obrint el camí a l’ascens del blues elèctric. La seva forma de tocar la guitarra va tenir una gran influència en el desenvolupament del blues britànic als anys 60. La seva gira europea amb Muddy Waters el 1964, amb una parada a Manchester el 7 de maig, és citada per guitarristes britànics com Eric Clapton, Jeff Beck i Keith Richards.

Disposada a creuar la línia entre el sagrat i el secular tocant la seva música de “llum” en la “foscor” dels clubs nocturns i sales de concerts amb grans bandes al seu darrere, Tharpe va impulsar la música espiritual cap al corrent principal i va ajudar a pioner l’auge del pop-gospel, començant el 1938 amb la gravació “Rock Me” i amb el seu èxit de 1939 “This Train”. La seva música única va deixar una marca duradora en artistes de gospel més convencionals com Ira Tucker Sr., dels Dixie Hummingbirds. Tot i que va ofendre a molts fidels amb les seves incursions en la música rock, mai va deixar la música gospel.

Tharpe va néixer com Rosetta Nubin a Cotton Plant, Arkansas, i va començar a tocar i cantar als quatre anys, anunciant-se com “La petita Rosetta Nubin, el miracle de la guitarra i el cant”, acompanyant a la seva mare l’evangelista de l’Església de Déu en Crist (Church of God in Christ, COGIC) Katie Bell Nubin, que tocava la mandolina i predicava a esglésies del Sud. Exposada al blues i al jazz al Sud i després que la seva família es traslladés a Chicago als anys vint, va començar a tocar blues i jazz en privat, mentre seguia tocant gospel en esdeveniments públics. El seu estil únic reflectia aquestes influències laiques: tocava les notes com els músics de jazz i punxava la guitarra com Memphis Minnie, la dona més prolífica i popular del blues de l’època, si no de la història.El 1970, durant una gira per Europa amb Muddy Waters, Tharpe va emmalaltir i va haver de tornar als Estats Units, on, a causa de la diabetis, se li va amputar una cama. Va morir el 1973 d’un accident cerebrovascular a Filadèlfia. El 2018 va ser introduïda al Saló de la Fama del Rock.

Sister Rosetta Tharpe