Ziryãb: El “Influencer” Medieval que Tots Volien copiar

Ziryãb, també conegut com la “Merla”, va viure una vida fascinant que va transcendir les fronteres i les èpoques. Aquí està la història d’aquest polifacètic artista des dels seus inicis fins al final de la seva vida:

El “Ud” de Ziryãb: L’Instrument que Va Fer Vibrar Europa 

Ziryãb, també conegut com la “Merla”, va viure una vida fascinant que va transcendir les fronteres i les èpoques. Aquí està la història d’aquest polifacètic artista des dels seus inicis fins al final de la seva vida:

Orígens i Formació

Ziryãb va néixer a Mosul, a l’actual Iraq, al voltant de l’any 789. Va ser deixeble del famós músic Ishãq ibn Ibrahĩm al-Mawsilĩ, qui va reconèixer el seu talent excepcional. La seva passió per la música i la creativitat el va portar a inventar un nou instrument, l’“ũd”, amb cordes de seda i budells de cadell de lleó. Aquest instrument va produir sons melòdics i clars, i va captivar l’atenció del califa Hãrũn al-Rašĩd.

Influència en la Moda i l’Estil

Ziryãb no només va destacar en la música, sinó també en la moda i l’etiqueta. Quan va arribar a Còrdova, a al-Àndalus, va introduir les últimes tendències de Bagdad. El seu estil personal, el tall de cabell i la barba es van convertir en referents per a la societat de l’època. Va ser un veritable “influencer” en aquest sentit.

Gastronomia i Etiqueta

Ziryãb també va influir en la gastronomia i l’etiqueta a la taula. Va establir normes sobre l’ordre en què s’havien de servir els plats, com fer servir els coberts i com menjar amb distinció.

El Final d’una Llegenda

Ziryãb va viure fins a l’edat de 55 anys, i la seva influència va perdurar molt després de la seva mort. Va ser més que un simple “influencer”; va ser un visionari que va deixar una empremta indeleble en la cultura europea de l’època. La seva creativitat, talent i estil de vida són recordats fins als nostres dies.

Així que, quan escoltem sobre influencers moderns, recordem a Ziryãb, la “Merla” que va canviar la història amb la seva música, la seva moda i la seva etiqueta.

Ziryãb: «La Merla» Andalusí

@artetv_es

El Karambolage de esta semana nos lleva hasta Córdoba para descubrir al gran músico, poeta y esteta Zyriab. ¿Lo conocías? 📌 Más programas como este en el enlace de la bio o en ARTE.tv. ⌛ En línea hasta el 07/04/2027. #serie #series #seriestiktok #serieweb #seriedocumental #serieonline #serieonlinegratuita #arte #artetv #spain #spainisdifferent #españa #españa🇪🇸 #culturaespañola #culturaespañola🇪🇸 #aprenderespañol #curiosidadesespaña #curiosidades #alandalus #andalucia #cordoba #streaming #Ziryab #historiadeespaña

♬ sonido original – ARTE.tv España – ARTE.tv España