Juliana Morell

uliana Morell o Morella, políglota, poeta, humanista i monja dominica espanyola d'expressió francesa. El 1608 es va doctorar en lleis summa cum laude.

Exposició de Juliana Morell

El Monestir de Pedralbes de Barcelona acull des del 13 de desembre de 2023 fins al 14 d’abril de 2024 una exposició dedicada a la figura de Juliana Morell, una monja humanista que va ser la primera dona a defensar una tesi de filosofia a l’edat de 12 anys. La mostra, titulada «El llegat retrobat de Juliana Morell (1594-1653)», vol donar a conèixer la vida, l’obra i el pensament d’una autora que va ser un referent de l’erudició femenina durant segles, però que ha quedat oblidada per la història.

Juliana Morell va néixer a Barcelona el 1594, en el si d’una família culta i acomodada. El seu pare era advocat i el seu oncle, Francesc Morell, era un reconegut humanista i poeta. Juliana va rebre una educació esmerada en llengües clàssiques, filosofia, teologia i dret, i va demostrar una gran capacitat intel·lectual i una prodigiosa memòria. El 1606, la seva família va haver d’exiliar-se a França per motius polítics, i es va instal·lar a Lió, on Juliana va continuar els seus estudis amb mestres de prestigi.

El 1608, quan només tenia 12 anys, Juliana va defensar públicament a casa seva 40 tesis de filosofia davant d’un tribunal format per professors universitaris, juristes i eclesiàstics. Aquest fet insòlit la va convertir en la primera doctora de la història, i li va valer el reconeixement de la Universitat de Barcelona, que li va dedicar una inscripció al seu paraninf. Juliana va ser així una pionera de l’accés de les dones a l’educació superior, i va inspirar a altres dones savies com Anna Maria van Schurman o Elena Cornaro Piscopia.

Després d’aquesta gesta, Juliana va seguir ampliant els seus coneixements i va escriure diverses obres en llatí, francès i castellà, entre les quals destaquen els seus poemes, les seves cartes i els seus tractats de teologia i espiritualitat. El 1618, va ingressar al convent de Santa Pràxedes d’Avinyó, de l’orde de les dominiques, on va exercir com a priora i va mantenir una intensa correspondència amb personatges il·lustres de l’època, com el cardenal Richelieu o el papa Urbà VIII. Juliana va morir el 1653, deixant un llegat intel·lectual i espiritual de gran valor.

L’exposició que li dedica el Monestir de Pedralbes presenta un conjunt de peces originals i de reproduccions a gran format d’obres vinculades a Juliana Morell, entre les quals cinc exlibris amb marca de propietat de Juliana, diversos mobles i objectes originals de la col·lecció del monestir, nombrosos documents d’arxiu inèdits i llibres i manuscrits de Morell. La selecció de peces, presentades de manera estructurada en dos àmbits i diversos subàmbits a la Sala de la Reina i part del dormidor, té per objectiu donar a conèixer el llegat vital, intel·lectual i espiritual de Juliana Morell, com a jove humanista d’una àmplia formació en llengües, filosofia, teologia i jurisprudència, i com a escriptora espiritual i líder d’una comunitat religiosa amb un paper rellevant en la Contrareforma a França i Europa.

L’exposició, que compta amb el comissariat de la doctora en Filologia Clàssica i especialista en Juliana Morell, Maria Dolors Molas, i amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Biblioteca de Catalunya, entre altres institucions, és una oportunitat única per redescobrir la figura d’una dona excepcional que va personificar la idea de la dona sàvia i erudita a Europa durant segles, i que encara avui té molt a ensenyar-nos sobre la relació entre raó i amor, entre ciència i fe, i entre cultura i espiritualitat.

Exposició de Juliana Morell al Monestir de Predralbes de Barcelona