Exposició de Juliana Morell
El Monestir de Pedralbes de Barcelona acull des del 13 de desembre de 2023 fins al 14 d’abril de 2024 una exposició dedicada a la figura de Juliana Morell, una monja humanista que va ser la primera dona a defensar una tesi de filosofia a l’edat de 12 anys. La mostra, titulada «El llegat retrobat de Juliana Morell (1594-1653)», vol donar a conèixer la vida, l’obra i el pensament d’una autora que va ser un referent de l’erudició femenina durant segles, però que ha quedat oblidada per la història.
Juliana Morell va néixer a Barcelona el 1594, en el si d’una família culta i acomodada. El seu pare era advocat i el seu oncle, Francesc Morell, era un reconegut humanista i poeta. Juliana va rebre una educació esmerada en llengües clàssiques, filosofia, teologia i dret, i va demostrar una gran capacitat intel·lectual i una prodigiosa memòria. El 1606, la seva família va haver d’exiliar-se a França per motius polítics, i es va instal·lar a Lió, on Juliana va continuar els seus estudis amb mestres de prestigi.
El 1608, quan només tenia 12 anys, Juliana va defensar públicament a casa seva 40 tesis de filosofia davant d’un tribunal format per professors universitaris, juristes i eclesiàstics. Aquest fet insòlit la va convertir en la primera doctora de la història, i li va valer el reconeixement de la Universitat de Barcelona, que li va dedicar una inscripció al seu paraninf. Juliana va ser així una pionera de l’accés de les dones a l’educació superior, i va inspirar a altres dones savies com Anna Maria van Schurman o Elena Cornaro Piscopia.
Després d’aquesta gesta, Juliana va seguir ampliant els seus coneixements i va escriure diverses obres en llatí, francès i castellà, entre les quals destaquen els seus poemes, les seves cartes i els seus tractats de teologia i espiritualitat. El 1618, va ingressar al convent de Santa Pràxedes d’Avinyó, de l’orde de les dominiques, on va exercir com a priora i va mantenir una intensa correspondència amb personatges il·lustres de l’època, com el cardenal Richelieu o el papa Urbà VIII. Juliana va morir el 1653, deixant un llegat intel·lectual i espiritual de gran valor.
L’exposició que li dedica el Monestir de Pedralbes presenta un conjunt de peces originals i de reproduccions a gran format d’obres vinculades a Juliana Morell, entre les quals cinc exlibris amb marca de propietat de Juliana, diversos mobles i objectes originals de la col·lecció del monestir, nombrosos documents d’arxiu inèdits i llibres i manuscrits de Morell. La selecció de peces, presentades de manera estructurada en dos àmbits i diversos subàmbits a la Sala de la Reina i part del dormidor, té per objectiu donar a conèixer el llegat vital, intel·lectual i espiritual de Juliana Morell, com a jove humanista d’una àmplia formació en llengües, filosofia, teologia i jurisprudència, i com a escriptora espiritual i líder d’una comunitat religiosa amb un paper rellevant en la Contrareforma a França i Europa.
L’exposició, que compta amb el comissariat de la doctora en Filologia Clàssica i especialista en Juliana Morell, Maria Dolors Molas, i amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Biblioteca de Catalunya, entre altres institucions, és una oportunitat única per redescobrir la figura d’una dona excepcional que va personificar la idea de la dona sàvia i erudita a Europa durant segles, i que encara avui té molt a ensenyar-nos sobre la relació entre raó i amor, entre ciència i fe, i entre cultura i espiritualitat.