Chikagai, les ciutats subterrànies del Japó
El Japó és un país ple de contrastos, on la tradició i la modernitat conviuen en harmonia. Un exemple d’aquesta convivència és el fenomen de les chikagai, les ciutats subterrànies que s’estenen sota les grans metròpolis nipones.
Les chikagai són unes xarxes de passadissos i túnels que connecten diferents edificis, estacions de tren i metro, i sortides al carrer. A més, alberguen tot tipus de serveis i comerços, com botigues, restaurants, hotels, cinemes, temples, etc. Es tracta d’un món paral·lel que ofereix als ciutadans i als visitants una alternativa de lleure, consum i transport.
Les chikagai van sorgir com a resposta a les necessitats de la població japonesa, que ha hagut de fer front a diversos reptes, com el clima, els terratrèmols, la densitat demogràfica i la manca d’espai. Així, les chikagai permeten aprofitar l’espai sota terra, evitar les inclemències meteorològiques, reforçar la seguretat sísmica, descongestionar el trànsit i facilitar la mobilitat.
Les primeres chikagai es van construir a principis del segle XX, però va ser a partir de la segona meitat del segle quan es van expandir i diversificar. Actualment, les chikagai més importants i extenses es troben a ciutats com Tòquio, Osaka, Nagoya, Fukuoka i Sapporo. Algunes d’elles tenen una superfície de més de 80.000 metres quadrats i acullen més de 1.000 establiments.
Les chikagai són un reflex de la cultura i la societat japoneses, que valoren la funcionalitat, la comoditat, la innovació i la diversitat. Alhora, són un atractiu turístic que convida a descobrir una altra faceta del Japó, la que es desenvolupa sota terra. Les chikagai són, doncs, unes ciutats dins de les ciutats, que mostren la capacitat dels japonesos per adaptar-se al seu entorn i crear noves formes de vida.