David Alfaro Siqueiros

David Alfaro Siqueiros

David Alfaro Siqueiros: el muralista mexicà que va revolucionar l’art i la política

David Alfaro Siqueiros va ser un dels grans muralistes mexicans, juntament amb Diego Rivera i José Clemente Orozco. La seva obra es caracteritza per un realisme social que reflecteix el seu compromís polític i la seva visió revolucionària. Va utilitzar tècniques innovadores com el fresc, la fibra de vidre i els escultomurals, i va crear obres monumentals com el Polyforum Cultural Siqueiros.

Siqueiros va néixer el 1896 a Chihuahua i va participar en la Revolució Mexicana i la Guerra Civil Espanyola. Va ser membre del Partit Comunista Mexicà i va estar involucrat en un atemptat contra León Trotsky. Aquest fet li va valer la presó el 1960, acusat de dissoldre l’ordre social i atemptar contra la seguretat nacional.

Durant el seu empresonament a la cèlebre presó de Lecumberri, coneguda com el Palau Negre, Siqueiros va continuar pintant i escrivint. Va realitzar diversos murals a les parets de la seva cel·la i a les dels seus companys de reclusió. També va pintar un mural a la sala dels advocats de ofici, on representava les diferents etapes del procés judicial des de la perspectiva dels acusats.

El 1964, Siqueiros va obtenir un permís especial per sortir de la presó i acabar el mural que havia iniciat el 1957 al Hotel Casino de la Selva, a Cuernavaca. Aquest mural, titulat Del porfirismo a la Revolución, narra la història de Mèxic des de l’època de la dictadura de Porfirio Díaz fins a la consolidació de la revolució. El mural té una forta càrrega crítica i simbòlica, i mostra els conflictes socials, polítics i econòmics que van marcar el país.

Siqueiros va ser alliberat definitivament el 1966, i va seguir pintant fins a la seva mort el 1974. La seva obra és un testimoni de la seva lluita per la justícia i la llibertat, i una font d’inspiració per a les generacions futures.