Liz Christy la guerrillera verda

Liz Christy va ser una pionera del moviment de jardineria comunitària a Nova York.

Liz Christy green guerillas

Liz Christy va ser una pionera del moviment de jardineria comunitària a Nova York. La seva passió per l’art, la planificació urbana i la botànica la va portar a crear el primer jardí comunitari de la ciutat, el Bowery Houston Community Farm Garden, el 1973. Amb el grup activista Green Guerillas, va lluitar per transformar els espais abandonats en llocs verds i productius, on els veïns podien cultivar aliments, connectar amb la natura i millorar la qualitat de vida dels seus barris.

Liz Christy va fer molt més que plantar flors i hortalisses. Va ser una líder i una educadora, que va impulsar programes de formació, assistència tècnica i sensibilització sobre la importància dels jardins comunitaris per a la ciutat. Va col·laborar amb el govern municipal, el departament de parcs i altres organitzacions per defensar els drets dels jardiners i garantir el seu accés a l’aigua, la terra i els recursos. Va crear el curs de Poda d’Arbres de Carrer per a Ciutadans, que va ensenyar a milers de persones a cuidar dels arbres urbans. Va conduir el programa de ràdio «Grow Your Own», on va tractar temes com la silvicultura urbana, el disseny i la planificació comunitària i el medi ambient.

Liz Christy va morir de càncer el 1985, però el seu llegat segueix viu en els més de 600 jardins comunitaris que existeixen avui a Nova York, i en els que s’han creat a altres ciutats inspirades pel seu exemple. Els seus nombrosos premis i reconeixements reflecteixen el seu impacte i la seva visió. Liz Christy va ser una guerrillera verda, que va demostrar que la jardineria podia ser una forma de rebel·lió, de solidaritat i de transformació social.