José Luís Fuentetaja

José Luís Fuentetaja pintor hiperrealista

Un dels grans pintors hiperrealistes espanyols

José Luís Fuentetaja , neix a Madrid el 21 de juliol de 1951. Des de ben petit queda clar el seu interès pel dibuix, es matricula a l’Escola d’Arts i Oficis i amb només tretze anys comença a treballar com a ajudant en un taller pintant els cartells que anunciaven les pel·lícules als cinemes. Més tard passa una temporada a Ginebra on després de visitar galeries i museus decideix que vol ser pintor. 

Després del seu retorn a Madrid ingressa a Belles Arts on rep classes de Pedro Mozos . El 1966, pren contacte amb Sitges, tornant sempre que pot, fixant finalment la seva residència en aquest poble de la costa de Barcelona .

A Sitges crea, amb altres amics, un gran ambient pictòric al Passeig de la Ribera, recordant els vells temps de Santiago Rusiñol i Ramon Casas entre d’altres.

Comença els seus viatges per Europa visitant París, Londres i Amsterdam. També viatja a les Illes Canàries ( Espanya ), establint-se allí durant els hiverns. A les Palmes de Gran Canària coneix una sèrie de personatges que influiran molt a la seva obra.

Entaula amistat amb Sidney Nagley el 1969, que li organitza la seva primera exposició a Toronto, (Canadà). El 1970 exposa per primera vegada a Barcelona, ​​a l’Ateneu Barcelonès. La seva primera exposició a una galeria comercial la realitza a la Galeria Majestic de Barcelona amb una esplèndida col·lecció de dibuixos de nu.

La feina intensa i la lluita per la superació dia a dia de José Luís Fuentetaja han marcat la pauta de la seva vida. La cerca d’estils i situacions, els viatges per Europa sempre atent a totes les tendències l’han situat a la línia pictòrica que ara podem veure.

A l’octubre de 1982, Fuentetaja realitza una exposició on Fernando Gutierrez crític d’art del diari La Vanguardia diu de l’artista:  «Fuentetaja és un artista de caràcter i formació excepcional amb un coneixement magistral de tècniques i recursos i personalitat gens comú en la dimensió de la seva sensibilitat, com en la riquesa del seu profund i encendrat lirisme» . Un judici tan actual aleshores com a premonitori per a la futura singladura de l’artista, en què la seva pintura va travessar diferents fases mantenint una inqüestionable qualitat; Rectilinia, Cubista, expressionista i hiperrealista fins al seu realisme actual, en plena maduresa creadora.

José Luís Fuentetaja ha viscut i superat en la seva vida dures etapes, algunes molt difícils que el portaran a «sentir-se» cansat i decebut d’Occident.
A causa d’això realitzo el seu primer viatge a l’Índia, el qual es va prolongar durant mesos i va constituir un recés de pau per a les seves inquietuds. En vint anys ha tornat a l’Índia en vint-i-cinc ocasions. Mig any a Sitges ( Barcelona ) i mig any a Calanguta ( Goa, Índia).

El món meravellós de l’Índia i el Nepal, Benarés, Bombai, Kàtmandu, Jaipur, Kuri, en els seus més variats ambients en el seu bullici i bellesa, esclat de cromatisme, festa permanent de llum i color per als ulls, encara que l’esplendor de fantàstics monuments i riqueses es poden trobar, al costat de les més terribles misèries. 

Una vida fascinant que Jose Luis Fuentetaja ha sabut captar en tota la seva espontaneïtat, bolcat en una infatigable tasca pictòrica de màgic i vibrant realisme. Homes i dones, nens, habitatges, mercats, sorprenents indumentàries, oficis seculars, litúrgies, figuren en aquesta autèntica traducció plàstica. En els darrers anys  Fuentetaja ha continuat el pelegrinatge pictòric per llocs d’Amèrica i Àsia especialment.

Amb més de mitja vida transcorreguda, el mestre José Luís Fuentetaja té a l’esquena més de 100 exposicions individuals. 

Obres de José Luís Fuentetaja