Adéu a una llegenda del manga: Akira Toriyama

El món del manga i l’animació està de dol per la mort d’Akira Toriyama, el genial dibuixant que va donar vida a ‘Bola de drac’, una de les sèries més exitoses i influents de la història. Toriyama va morir el passat 1 de març a causa d’un hematoma subdural agut, segons va informar el seu estudi, Bird Studio, en un comunicat difós a les xarxes socials el divendres 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona.

Akira Toriyama, el pare de ‘Bola de drac’, ens deixa als 68 anys

El món del manga i l’animació està de dol per la mort d’Akira Toriyama, el genial dibuixant que va donar vida a ‘Bola de drac’, una de les sèries més exitoses i influents de la història. Toriyama va morir el passat 1 de març a causa d’un hematoma subdural agut, segons va informar el seu estudi, Bird Studio, en un comunicat difós a les xarxes socials el divendres 8 de març.

Toriyama va néixer el 5 d’abril de 1955 a Nagoya, al centre del Japó, i des de petit va mostrar el seu talent per al dibuix. Va començar la seva carrera professional el 1978, quan va publicar el seu primer manga, ‘Wonder Island’, a la revista Shonen Jump. Després va crear altres obres com ‘Dr. Slump’, ‘Sand Land’ o ‘Neko Majin’, però la seva fama mundial li va arribar amb ‘Bola de drac’, la saga que va narrar les aventures de Son Goku i els seus amics en la seva recerca de les esferes del drac.

‘Bola de drac’ va ser publicada entre 1984 i 1995, i va tenir una adaptació a l’animació que es va dividir en tres sèries: ‘Bola de drac’, ‘Bola de drac Z’ i ‘Bola de drac GT’. La sèrie va arribar a Catalunya el 1991, a través de TV3, i va marcar tota una generació de nens i nenes que van créixer amb les batalles, l’humor, els valors i la fantasia de Toriyama. La sèrie també va tenir diverses pel·lícules, videojocs, còmics i productes derivats, i va ser un fenomen global que va influir altres autors i obres posteriors.

A més de ‘Bola de drac’, Toriyama també va destacar pel seu treball com a dissenyador de personatges de videojocs com ‘Dragon Quest’, ‘Chrono Trigger’ o ‘Blue Dragon’, entre altres. El seu estil únic i reconeixible el va convertir en un referent de la cultura popular japonesa i mundial. El 2015, va rebre el Premi Especial del 40è Premi del Manga Kodansha, i el 2019, va ser nomenat Cavaller de l’Orde de les Arts i les Lletres de França.

El funeral de Toriyama es va celebrar en la més estricta intimitat, només amb la presència de la família, seguint els desitjos del creador de manga. El seu estudi va demanar als seus fans que s’abstinguessin d’enviar flors o altres mostres de condol, i va agrair el suport i l’estima que va rebre durant més de 45 anys de carrera. El llegat de Toriyama continuarà sent estimat i recordat per milions de persones arreu del món, que mai oblidaran les seves obres i personatges.