Premis GAC 2024

Els Premis GAC –organitzats per l’associació Galeries d’Art de Catalunya i l’associació Art Barcelona– s’han lliurat avui al Macba, en el marc de la dissetena edició de la Nit del Galerisme, la principal cita social del món de les arts a Catalunya. La nòmina de premis ha estat enguany especialment variada en estils i abasts i permet obtenir una fotografia acurada e la realitat polièdrica de les arts a Catalunya.

Els Premis GAC distingeixen quatre galeries de Barcelona i una de Vilafranca 

Les galeries Mayoral, A|34, Artur Ramon Art, Palmadotze i RocioSantaCruz han estat premiades a la dissetena Nit del Galerisme. També ho han estat les trajectòries de l’artista Jordi Pericot i del galerista Miguel Marco; l’exposició Miró-Picasso; la Col·lecció d’Art del Banc Sabadell; el crític Eudald Camps, i el suplement Babelia han rebut les distincions.

Els Premis GAC –organitzats per l’associació Galeries d’Art de Catalunya i l’associació Art Barcelona– s’han lliurat avui al Macba, en el marc de la dissetena edició de la Nit del Galerisme, la principal cita social del món de les arts a Catalunya. La nòmina de premis ha estat enguany especialment variada en estils i abasts i permet obtenir una fotografia acurada e la realitat polièdrica de les arts a Catalunya.

A l’acte hi ha assistit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; Xavier Marcé, regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona; Pau González, president de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona, i Edgar Garcia Casellas, director de l’ICEC, entre d’altres representants institucionals i de la societat civil. Durant l’acte hi ha intervingut el president del GAC, Benito Padilla, que ha reclamat una actitud “valenta i activa del conjunt del sector, però també de la societat catalana per a posicionar les arts en un paper central del país”.

Els Premis GAC estan compostos per onze distincions. Dues (les trajectòries a un artista i a un galerista) les decideixen les dues entitats convocants, mentre que les altres nou van a càrrec d’un jurat presidit per Pilar Parcerisas i integrat també pel crític Juan Bufill, l’artista Gino Rubert, el comissari Àlex Mitrani i la comissària Natalia Chocarro.

Premi a una trajectòria com a artista:

A Jordi Pericot (El Masnou, 1931).Per ser un dels referents i figura clau de les arts visuals en la Catalunya del segle XX i començament del XXI. 

Premi a una trajectòria com a galerista:

A Miguel Marcos. Per ser un dels professionals rellevants en el panorama de les arts visuals dels darrers 25 anys a Barcelona. 

Premi al col·leccionisme:

A la Col·lecció d’Art Banc Sabadell. Per la seva continuïtat en donar incansable suport a l’art, als artistes i a les galeries, mitjanant una col·lecció d’art contemporani de les més riques del país.

Premi a la crítica:

A Eudald Camps. Per l’anàlisi del fet artístic mitjançant una immersió profunda en la creació com a fet cultural que travessa disciplines i bascula del passat al present. 

Premi al comissariat:

A Teresa Montaner, Sònia Villegas, Margarida Cortadella i Elena Llorens, per l’exposició Miró-Picasso. Per haver estat un esdeveniment excepcional, un projecte de gran complexitat i ambició resolt de manera brillant des de la seva curadoria, per tal d’assenyalar les relacions creuades entre dues figures cabdals de la cultura moderna, Pablo Picasso i Joan Miró. 

Premi al mitjà de comunicació:

A Babelia, suplement cultural del diari El País, per ser una edició de referència en llengua castellana arreu del món. 

Premi a la galeria d’art per la millor programació:

A la Galeria Mayoral. Per haver excel·lit en l’exposició d’artistes que podem considerar clàssics contemporanis del segle XX i alhora explorar nous valors que poden integrar-se en la història de l’art actual mitjançant la seva presència en el mercat. 

Premi a la galeria d’art per la millor exposició. Categoria artista consolidat:

A Artur Ramon Art per Matèria i origen, de Claudi Casanovas. Pel paper renovador de la ceràmica contemporània, que ha mostrat un cop més aquest autor en aquesta exposició.

Premi a la galeria d’art per la millor exposició. Categoria artista mitja carrera:

A la Galeria Palmadotze per Polka, de Sabine Finkenauer. Per haver sabut reconnectar amb el vessant més líric del llegat de les avantguardes històriques del segle XX, especialment amb l’obra abstracta i evocadora de Paul Klee.

Premi a la galeria d’art per la millor exposició. Categoria artista emergent:

A la Galeria RocioSantaCruz per l’exposició 2B, d’Andrés Torres. Per una trajectòria llarga i una empremta fonda i rica a Barcelona i enguany concretament per la seva exposició 2B, To Be, d’Andrés Torres.

Premi a la galeria d’art per la millor exposició històrica:

A A|34 per Tàpies. Itineraris. Pel rigor en la construcció d’una mirada retrospectiva a l’obra del pintor Antoni Tàpies, amb motiu de la celebració del seu centenari.

Nit del Galerisme 2024