Història i Enigma de la Estàtua del Che Guevara a Santiago de Xile
La estatua del Che Guevara a Chile és una història fascinant i plena de misteri. Aquesta estàtua, que va ser la primera en el món dedicada al revolucionari argentí Ernesto “Che” Guevara, es va erigir a la comuna de San Miguel, a Santiago de Chile, el 1970. La seva inauguració va ser un esdeveniment de gran importància, amb la presència de destacades figures polítiques i culturals de l’època, incloent-hi el president Salvador Allende i el poeta Pablo Neruda.
La nit del 16 de setembre de 1973, només cinc dies després del cop militar que va derrocar a Salvador Allende, la imponent estàtua de bronze va ser enderrocada. Aquest acte va ser ordenat personalment pel general Augusto Pinochet, qui va veure en la figura del Che un símbol de la resistència i la revolució que volia eradicar.
L’estàtua, que mesurava gairebé deu metres d’alçada, incloïa una figura del Che en posició de resistència, amb un fusell a la mà i un crit de lluita a la cara. Aquesta imatge poderosa va ser creada pel escultor Praxíteles Vásquez Urzúa i es va convertir en un lloc de peregrinació per als seguidors de les idees revolucionàries.
Després de ser enderrocada, l’estàtua va desaparèixer misteriosament. Durant més de cinquanta anys, ningú ha sabut del seu parador. Alguns rumors suggereixen que va ser destruïda, mentre que altres afirmen que va ser emmagatzemada en algun lloc secret. El periodista i escriptor xilè Juan Pablo Meneses ha investigat aquesta història en el seu llibre “Revolución”, on explora els detalls d’aquest monument oblidat.
La desaparició de la estàtua del Che Guevara a Chile és un recordatori de com els símbols poden ser tan poderosos com per ser objecte de persecució i destrucció. També posa de manifest la importància de preservar la memòria històrica i cultural, especialment en temps de canvi polític i social. Aquesta història continua sent un enigma, però també un testimoni de la influència duradora del Che en la lluita per la justícia i la igualtat a Amèrica Llatina.