Berthold Bartosch, el pioner de l’animació

Berthold Bartosch va ser un pioner en el món de l’animació, conegut per la seva capacitat d’infondre profunditat emocional i complexitat filosòfica en les seves obres. Nascut a Pola, Àustria-Hongria (ara Polònia), el 1893, Bartosch va mostrar des de ben jove un gran interès per les arts visuals.

Descobreix com Berthold Bartosch va crear un univers amb paper i tisores: L’animació que va superar el temps!

Berthold Bartosch va ser un pioner en el món de l’animació, conegut per la seva capacitat d’infondre profunditat emocional i complexitat filosòfica en les seves obres. Nascut a Pola, Àustria-Hongria (ara Polònia), el 1893, Bartosch va mostrar des de ben jove un gran interès per les arts visuals.

La seva obra més famosa, “L’Idee” (1932), és una pel·lícula d’animació que va ser aclamada per la seva innovació tècnica i la seva expressivitat artística. Utilitzant una tècnica meticulosa de múltiples exposicions i una animació delicada de paper tallat, Bartosch va ser capaç de crear un món ric i emotiu que encara ressona amb els espectadors moderns.

Bartosch va estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts de Viena i més tard va treballar amb el famós animador Lotte Reiniger a Alemanya. A través d’aquesta col·laboració, va perfeccionar les seves habilitats en l’animació de siluetes, una tècnica que va dominar i expandir en els seus propis projectes.

Després de la seva mudança a París, Bartosch va continuar explorant els límits de l’animació. Va ser un dels primers animadors en experimentar amb l’ús de la música com a element narratiu, col·laborant amb el compositor Arthur Honegger per a “L’Idee”. La banda sonora, que incloïa l’innovador “Ones Martenot”, va afegir una altra dimensió a la pel·lícula, reforçant la seva atmosfera onírica i la seva narrativa poètica.

Durant la Segona Guerra Mundial, Bartosch va patir la censura i la persecució, però mai va deixar de crear. La seva dedicació a l’art va ser inquebrantable, i va seguir treballant fins a la seva mort a París el 1968.

L’obra de Bartosch va ser influent no només per la seva estètica, sinó també per la seva capacitat de transmetre missatges poderosos sobre la humanitat i la justícia social. Va ser un artista que va utilitzar la seva plataforma per a reflexionar sobre temes universals, com la lluita contra l’opressió i la llibertat de l’esperit humà.

Avui dia, Berthold Bartosch és recordat com un mestre de l’animació, un innovador que va ampliar els horitzons del que podia ser l’animació. La seva influència es pot veure en generacions posteriors d’animadors i cineastes que busquen expressar idees complexes i emocions profundes a través de la seva art. La seva vida i obra continuen inspirant a artistes de tot el món, demostrant que l’animació és una forma d’art capaç de capturar la complexitat de l’experiència humana.

Música i paper tallat: Com Berthold Bartosch va revolucionar l’animació amb ‘Ones Martenot’

@sergi.rejat

Històries d’animació – Capítol VIII Berthold Bartosch . #animació #cinema #stopmotion #història #estiktokat #català

♬ original sound – sergirejat